zaterdag 28 november 2015

Spellen met de Franse slag

Variant 1 : Marambaud
Toen we ooit een marmeren, gebroken gedenkplaat vonden die waarschijnlijk in een kerk of op een kerkhof thuis hoorde en die bedoeld was voor de man die ergens in de 19de eeuw dit huis en de steenfabriek bouwde viel het ons op dat er iets vreemds was aan zijn naam.

Variant 2 : Marembeaud
De naam op het stuk marmer was "Noël Marambaud", terwijl we op een aantal bakstenen die hier gefabriceerd waren de naam "Noël Marembeaud" zagen staan.
We trokken daaruit de conclusie dat de steenhouwer een fout had gemaakt, reden waarom de "grafsteen" in twee stukken ergens in een hoek van een schuur lag.

Variant 2 : Marembeaud
Je zou de marmeren steen dus een soort drukproef kunnen noemen.
Een dakpan die in onze tuilerie gemaakt is droeg ook de naam "Noël Marembeaud", hetgeen de aanname van een marmeren drukproef leek te bevestigen.
Tot we op een tegel een derde variant tegen kwamen: "Noël Marembaud".

Variant 3 : Marembaud
Daarmee zijn we er nog niet; deze Marambaud, Marembaud of Marembeaud had een zoon die in de eerste wereldoorlog is gesneuveld. In de kerk van Chazelle hangt een plaquette waarop te vinden is dat ene "René Marembeau" op 26 februari 1916 sneuvelde; een vierde variant van deze achternaam dus.

Variant 4 : Marembeau
Op het oorlogsmonument in Cormatin staat dat "Noël Marembaud" in 1916 sneuvelde. Van een ver familielid kwamen we te weten dat er maar één zoon in '14-'18 is gebleven. Het lijkt er dus op, dat "René Marembeau" en "Noël Marembaud" één en dezelfde persoon zijn.

Variant 3 : Marembaud
Wij leerden vroeger op school dat Napoleon in Nederland de burgerlijke stand en de persoonsregistratie heeft ingevoerd. Als dat waar is, moet ik wel zeggen dat de Nederlanders er in elk geval niet zo'n puinhoop van hebben gemaakt als de Fransen een kleine 100 jaar later!

Variant 3 : Marembaud (familiegraf Chazelle)
Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten