zaterdag 12 december 2015

Wil de echte pannenbakker nu opstaan?

We hebben eigenlijk altijd gedacht dat Noël Marembeaud, hoe die naam dan ook gespeld werd, de oprichter van La Tuilerie de Chazelle was. Alles wees ook wel in die richting: de tientallen bakstenen die we rondom het huis vonden, een aantal vloertegels, enkele dakpannen met zijn naam erop, de al eerder genoemde marmeren gedenkplaat met zijn naam, geboortejaar en jaar van overlijden erin gebeiteld….

Het bekende stempel
Als we weer eens ergens een gebroken of beschadigde baksteen met zijn naam gestempeld in het typisch gevormde kader vonden namen we doorgaans niet eens de moeite om de tekst te lezen.
Tot Sue de wortels van een van haar planten wilde beschermen met wat oude dakpannen en stukken her en der gevonden baksteen.

La Tuilerie (tekening Michel Bouillot)
Toevalligerwijs pakte ik een van die stukken baksteen op, en zag dat de naam niet de vertrouwde Marembeaud was, maar een heel andere naam, waarvan waarschijnlijk de eerste letter ontbrak.
Zonder al te veel fantasie zou je kunnen concluderen dat de steen de naam droeg van éne "(B)OURGEON ANTOINE", met daaronder de tekst "(A CHA)ZELLES", waarbij de stukken tekst tussen haakjes onleesbaar zijn.

Een vreemde eend in de bijt
Bourgeon is in dit gebied geen ongewone naam, en gezien de lengte van het kader om de naam lijkt het onwaarschijnlijk dat er meer dan één letter op de lege plaats heeft gestaan. De vraag is dus nu: wie was de oprichter (of voortzetter) van La Tuilerie de Chazelle? De naam Marembeaud komt het vaakst voor; Bourgeon zijn we pas één keer tegen gekomen. Of gaat het misschien om iemand die een lading stenen bestelde en die van zijn eigen stempel heeft laten voorzien?

Wie van de drie (Sinterklaas)
Om "Wie van de drie" nog maar eens van stal te halen: "Wil de echte pannenbakker nu opstaan?". Dat zal dan wel een herrijzenis uit het graf betekenen, denk ik….

Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten