zaterdag 26 december 2015

Jazz concert Carla Bley Chalon-sur-Saône

Jazz concerten met gerenommeerde namen zijn hier niet erg dik gezaaid. Wat we hier aan "grote" namen hebben gehad kun je op de vingers van één hand tellen: Jazz Et Caetera en Jazz in Trivy hebben ooit René Urtreger (L'Ascenseur sur l'echafaud met Miles Davis) geprogrammeerd gehad, Rhoda Scott heeft er een keer opgetreden en Biréli Lagrène is er een graag geziene gast; de laatste keer speelde die samen met Didier Lockwood.

Espace des Arts - Chalon-sur-Saône
Toen onlangs de programma's voor Chalon (Espace des Arts) en Mâcon (Le Théâtre) in de bus vielen waren we dan ook plezierig verrast te zien dat Chalon een concert had geprogrammeerd van Carla Bley trio met Steve Swallow - bas en Andy Shephard – tenor- en sopraansax.
Carla Bley en Steve Swallow kende ik wel van naam, maar ik had ze nog nooit horen spelen, zelfs niet op de plaat. Wel heb ik Paul Bley (Carla's ex) een paar maal live gezien en gehoord, en ik verwachtte eigenlijk iets dergelijks. Kaartjes waren al snel besteld, en ik keek reikhalzend uit naar de muziek van deze groep.

Carla Bley - Internet ca. 2015
Carla Bley, inmiddels 80, maakte een erg broze indruk (mag ook wel op die leeftijd) en speelde verrassend ingetogen. Wat erg vreemd overkwam was dat zowel Bley, Swallow als tenor- en sopraansaxofonist Andy Shephard allemaal van blad speelden, iets wat je bij jazz combo's van dit formaat niet snel tegen komt. De muziek was erg rustig, op het tamme af, en is het bij "gewone" jazzconcerten eerder regel dan uitzondering dat het publiek niet doodstil in zijn of haar stoel zit maar bescheiden op het ritme meebeweegt, daar was hier geen sprake van.

Carla Bley Trio - Internet ca. 2015
Ondanks dat was het wat mij betreft toch een interessant concert, al was het maar om Carla Bley op mijn lijstje van "Ah, die ken ik!" te kunnen zetten.
En daarna werd het wachten op het volgende concert, dat van John Scofield!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten