zaterdag 21 mei 2016

Happen en stappen op z'n Frans

We hebben inmiddels al weer twee keer deelgenomen aan de Balade Gourmande Ladoix (21), in de buurt van Beaune.

Ladoix - de start
Een dorp hier vlakbij, waar we vrienden hebben, organiseerde elk jaar in juli een bustocht naar Ladoix, en wij mochten aanhaken. De wandeltocht van 5 km ging dwars door de wijngaarden, met onderweg tussen elke etappe een stop voor een deel van een volledige maaltijd. Elk gerecht werd besproeid met eerste klas wijnen uit de diverse caves in de buurt.

Ladoix - de wandeltocht
De wijngaarden in die periode van het jaar staan er prachtig bij, het eten was uitstekend, de wijn zo mogelijk nog uitstekenderderder, en als het weer ook nog mee zit, kan zo'n dag niet meer stuk. Maar er hangt wel een prijskaartje aan zo'n dagje uit: in 2016 kost inschrijving alleen al € 65 pp, en de bus komt daar nog eens bovenop.

Ladoix - stop
Het menu (Ladoix 2016):
Kir avec gougères
Duo de persillé & paté en croûte de canard, son confit d'oignons & petites tomates accompagnés d'un Bourgogne aligoté
Rillette de sandre & petits légumes, mousse d'écrevisse accompagnés d'un Ladoix Blanc 1er Cru
Brochette de joue de boeuf & pommes fondantes à la bourguignonne accompagnées d'un Corton Grand Cru dégusté en son terroir
Boîte de fromages affinés et découverte des Ladoix & des Ladoix 1er Cru
Dessert & Crémant de Bourgogne
Café

Ladoix - wijn halen
De prijs was de voornaamste reden dat het dorp op zoek is gegaan naar iets anders soortgelijks, maar dan wel goedkoper. En dat werd de Marche Gourmande in Rully (71), 6 à 8 km, eind april. De inschrijving kost hier € 25 pp, ook zonder bus, met een optie voor een bezoek aan het kasteel voor € 8.00 pp extra.

Rully - château
Het menu (Rully 2016):
Kir avec gougères
Terrine de noix de Saint-Jacques, tartare de tomate, salade
Jambon braisé petits légumes, sauce forestière, pommes rissolées aux herbes et échalotes
Fromages,
tarte amandine & Crémant de Bourgogne
Café

Rully - landschap
Twee gelijksoortige evenementen schreeuwen natuurlijk om een vergelijking. In de prijs/kwaliteit vergelijking komt Ladoix duur maar uitstekend uit de bus, en Rully als goed en goedkoop. Als geheel scoort Ladoix echter beduidend hoger, eigenlijk op alle punten.
Kwaliteit van het gebodene : Ladoix is beduidend beter, zeker de wijnen.

Rully - stop
Tijd van het jaar : ook hier scoort Ladoix hoger; in begin juli is alles groen, begin april zijn de wijnstokken nog kaal en in juli is de kans op warm weer beduidend hoger dan eind april.
Ambiance : de wandeling in Ladoix gaat helemaal door wijngaarden, die in Rully gaat voor een groot deel door bebouwing. Verder werkt Rully met groepsvertrektijden, in totaal 4 groepen van ca. 30 personen per groep.

Rully - kaasplateau
In ons geval was "ons" dorp opgedeeld in 2 groepen van 25 man elk, met ruim een half uur verschil in vertrektijd. In Ladoix zijn ook groepsvertrektijden, maar daar zijn er veel meer van, en ze zijn voor grotere groepen. Rully heeft dus in totaal ca. 120 deelnemers, tegen ruim 3000 in Ladoix. En dat laatste geeft toch een veel feestelijker gevoel; je loopt elkaar niet in de weg, maar het geheel voelt veel meer als een speciaal evenement dan als een wandeltocht met een handjevol vrienden en kennissen. De foto's van beide evenementen laten duidelijk zien wat ik bedoel.

Rully - een van de wijnen
Voor mij is de conclusie heel duidelijk; hoewel Rully best een aardige dag te bieden heeft tegen een redelijke prijs, zou ik zelf voor Ladoix kiezen, ondanks de prijs. Uiteindelijk is de ambiance ook wat waard!

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten