zaterdag 7 mei 2016

Het Zwanenmeer

Onlangs vond ik al bladerend door ons lokale krantje de aankondiging van het ballet "Het Zwanenmeer" door het ballet en orkest van de Nationale Opera van Rusland in het Parc des Expositions van Chalon-sur-Saône.

Affiche (internet)
Dat is een ballet dat wij goed kennen, al een aantal malen hebben gezien op diverse locaties, en dat we graag nog wel weer eens een keer zouden willen zien. Onder het artikel stond een telefoonnummer, dus wat doe je dan?Dat telefoonnummer bleek dat van de plaatselijke VVV te zijn, waar ze ons over de kaartjes alleen konden vertellen dat je die waarschijnlijk bij een Supermarkt kon kopen. Bij de afdeling "Ballet" dus van Lidl? Nou, dan toch maar eerst zoeken op internet.

Parc des Expositions - Chalon-sur-Saône
Daar bleek dat we zonder enig probleem kaartjes on-line konden bestellen die we zelf konden printen, zodat we ruim van te voren alles in orde hadden voor een ouderwets avondje uit. Zo ouderwets (pluche stoelen, een foyer) bleek dat overigens niet. het Parc des Expositions bleek een grote hal waar normaal gesproken beurzen werden gehouden (de naam had ons op het spoor kunnen zetten, duh….).

Podium en orkestbak
De hal was voor deze voorstelling tijdelijk verbouwd, en had een podium, een orkest"bak" en een fors aantal oncomfortabele zitplaatsen op begane grondniveau vóór het podium en wat rijen zitplaatsen amfitheatersgewijs opgesteld aan het eind van de zaal. Dus je kon óf een redelijk zicht op het toneel hebben van veraf, of goed zicht op het gebeuren in de hoop dat de mensen die voor je zaten dwergen of peuters waren. We bleken gekozen te hebben voor de tweede optie, maar zonder dwerg- of peuter garantie…

De zitplaatsen
Erg on-Frans begon de voorstelling precies op tijd (20h05), en dat was voor ons een wereldpremière. Fotograferen en filmen was streng verboden, evenals het aanhebben van mobiele telefoons. Die zouden de elektronica van de microfoons verstoren (een argument dat ik nog nooit eerder had gehoord, maar het werkte wel!). De foto's van het ballet bij deze blog zijn van Internet geplukt.

Het Zwanenmeer (internet)
Ondanks de zaal en de opstelling bleek de avond meer dan de moeite waard. Het orkest speelde uitstekend, en hoewel de dansers geen Bolsjoj klasse hadden, zetten ze een sprankelende voorstelling op de planken. Uiteindelijk bleek, zeker bij zo'n groot ballet, het ongemak (constant je nek in bochten wringen om de actie te kunnen volgen) op te wegen tegen het plezier aan de voorstelling zelf.

Het Zwanenmeer (internet)
Zeker in de scènes met grote aantallen zwanen op het toneel was er altijd wel voor iedereen een plek op het toneel te vinden waar je goed kon zien wat er gebeurde. En nu maar wachten op de Notenkraker…..

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten