zaterdag 4 juni 2016

Een standaardhemelvaartsdaguitje

Eglise Saint-Martin - Chapaize
Sinds 2007, toen we voor de eerste keer de aankondiging voor een concert van Roundelay in de kerk van Chapaize tegenkwamen, zijn we elk jaar op hemelvaartsdag weer in diezelfde kerk aanwezig. Het Nederlandse (madrigaal)koor Roundelay, gespecialiseerd in o.a. oude muziek, treedt daar elk jaar op die dag op.

Roundelay 2016
Dit jaar vond het tiende concert plaats, en daaruit blijkt dat we, zonder het te weten, alle concerten van Roundelay in Chapaize hebben bijgewoond.
En elk jaar is het repertoire anders, en elk jaar zit de kerk vol. Ik had al eens op internet gezocht om te kijken waar dit koor nou precies vandaan komt, maar die zoektocht bleek tevergeefs.

Roundelay o.l.v. Renée Kartodirdjo 2013
Tot ik eindelijk de heldere ingeving kreeg te zoeken op de naam van de koordirigent, Renée Kartodirdjo. En met zo'n naam is de kans dat je op de verkeerde mevrouw Kartodirdjo stuit toch wel erg miniem. De betreffende dame woont of heeft een tijdje gewoond in de buurt van Eindhoven, en voert of voerde de artistieke leiding over het Ensemble Ariosto.
Ik citeer: "Het Ariosto Ensemble, voor het eerst uitvoerend in 2002, is een projectensemble, dat in wisselende samenstelling concerten geeft".

Roundelay 2013
Op hun website kwam ik ook een aantal gezichten tegen die we kennen van Roundelay, dus Roundelay lijkt een gelegenheidsensemble te zijn, waarbij één van de leden een (waarschijnlijk tweede) huis heeft in Chapaize.
Hoewel ik bitter weinig afweet van de componisten uit de renaissance en de vroege barok, ben ik in de diverse programma's van Roundelay toch een aantal bekende namen tegen gekomen, zoals Giovanni Pierluigi da Palestrina, William Byrd, John Dowland, Josquin des Prez.

Roundelay 2013
Of het Ariosto Ensemble nog bestaat is de vraag; de website lijkt voor het laatst bijgewerkt in 2015, net als hun Facebook pagina
Maar goed, zolang ze als Roundelay terug blijven komen in Chapaize, hebben wij in elk geval niets te klagen!

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten