zaterdag 30 april 2016

De Staatscourant, of Liberté, Egalité, Fraternité (deel 6 van 6)

Staatscourant
De laatste stuiptrekking m.b.t. de naturalisatie was het opsturen van de zaken betreffende de naam van mijn partner.
Scannen was wat lastig op vakantie, maar een foto maken van een document in JPEG formaat is uiteraard geen probleem. Dus op 14 maart stonden we bij het consulaat op de stoep, kregen het gevraagde document (de geboorte- en huwelijksakten had ik van te voren al gescand), en dezelfde dag nog gingen alle documenten en mijn antwoorden op haar vragen richting Service Central Etat-Civil.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Uiteraard hadden we er geen idee van hoe het verder zou gaan lopen. Maar op 4 april kwam er een min of meer verlossende e-mail binnen: op 26 maart 2016 was mijn dossier goedgekeurd, en over enkele weken zou het besluit betreffende mijn naturalisatie in het Journal Officiel (de Franse Staatscourant) verschijnen. Maar waar koop je een Staatscourant? Niet bij de Tabac in elk geval!


Wat heeft hij hiermee van doen?
En daarna was het opnieuw afwachten geblazen. Op zaterdag 23 april lag de verlossende brief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in de brievenbus: mijn naturalisatie tot Fransman stond ingeschreven in het "Journal Officiel" van (zondag!) 3 april onder decreet no. 13. Daarna was het een kwestie van zoeken op internet, en bingo, daar was het decreet van ca. 30 pagina's. Met Photoshop was het geen heksentoer meer om uit de ca. 1200 namen de mijne te vissen en onder het titelhoofd te plakken. Over ruwweg zes maanden komen de ontbrekende paperassen binnen: een brief van de Franse president, het Livret de famille français en héél misschien, de zege van de Paus.

Uittreksel uit de Franse Staatscourant van 3 april 2016
Een overzicht van de hele lijdensweg naar naturalisatie:
Liberté, Egalité, Fraternité (deel 1 van 6) Hoe wordt je Fransman?
Liberté, Egalité, Fraternité (deel 2 van 6) Het dossier
Liberté, Egalité, Fraternité (deel 3 van 6) Het interview
Liberté, Egalité, Fraternité (deel 4 van 6) Bureaucratie
Liberté, Egalité, Fraternité (deel 5 van 6) What's in a name….

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten