zaterdag 16 juli 2016

Slaven aller landen, verenigt u!

Onthulling van de gedenksteen
Dit jaar vond het 7de festival Outre-Mer en Bourgogne plaats, en het thema voor dit jaar was de afschaffing van de slavernij. De vereniging "Amis des Antilles" uit Montceau-les-Mines speelt een prominente rol in de festiviteiten, en de Antilliaanse voorzitster van die club, Mme Christiane Mathos, tevens eigenares is van een Antilliaans restaurant aldaar, bleek niet stil te hebben gezeten tijdens de voorbereidingen van dit feest.

De gedenksteen
Nou ligt Montceau niet echt binnen ons aandachtsveld, maar Cormatin en Ameugny bleken toch een (overigens bescheiden) rol gespeeld te hebben bij de afschaffing van de slavernij, net als Saint-Point, Mâcon, Paray-le-Monial, Toulon-sur-Arroux en Cluny. Had Cormatin niet gefigureerd tussen al deze andere wereldsteden zouden wij nooit iets met dit festival van doen te hebben gehad. Dus wat was de rol van Cormatin in dit geheel?

De onvermijdelijke toespraken
Generaal Étienne Maynaud de Bizefranc de Lavaux was gouverneur geweest van Saint-Domingue (nu Haïti), had nauwe banden gehad met de zwarte aanvoerder van een slavenopstand op Haïti, generaal Toussaint Louverture, was eigenaar van het Château de Cormatin, was bevriend met Alphonse de Lamartine, de latere voorvechter van o.a. de afschaffing van de slavernij en was begraven op de begraafplaats van Ameugny.

Het graf van de Lavaux
Reden genoeg voor een mis in de kerk van Cormatin, de onthulling van een gedenkplaat bevestigd bij de ingang van het château, een kranslegging bij het graf van de Lavaux in Ameugny, een vin d'amitié en een lezing over de afschaffing van de slavernij aldaar, en tenslotte een toneelstuk over hetzelfde onderwerp in Cormatin door scholieren uit Montceau.

Vin d'amitié
Helaas strekte de arm van Mme Mathos niet zover dat de hapjes bij het verre d'amitié Antilliaans waren. We moesten het doen met de klassieke brioche, een soort brood met de consistentie van nog niet helemaal uitgehard beton en wat koekjes uit een pakje "koekjes, gesorteerd". Maar de wijn was ok!

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten