zaterdag 30 juli 2016

Twee vliegen in één klap

Gezien het grote aantal handwerkslieden in deze omgeving dat zich bezig houdt met kunstnijverheid moeten ze echt moeite doen om hun producten te slijten.

Expositie Belles de Mai - Berzé-la-Ville
Er zijn een aantal samenwerkingsverbanden, sommige vast, andere wat losser, die op gezette tijden exposities van hun werk organiseren. Eén van die verbanden is de "Belles de Mai" (in de winter opereren ze als "Mères Noël") die aan het begin van de zomer en tegen de kerst altijd proberen te exposeren op een ook anderszins interessante plek.

Gipsovens - Berzé-la-Ville
Dit jaar exposeerden ze in de oude gipsovens in Berzé-la-Ville. Die gipsovens kenden we van een bezoek in augustus 2012 op uitnodiging van een groep mensen (Amis de Vieux Berzé) die zich bezig hield met de restauratie ervan, reden genoeg dus voor een herbezoek.
Deze expositie gaf ons de kans te zien wat er intussen gewrocht was door de restaurateurs, en door de hoedenmaaksters, pottenbaksters, sieradenmaaksters, enz.

Expositie - Berzé-la-Ville
De gipsovens bleken enorm opgeknapt te zijn in de afgelopen drie en een half jaar, en vormden een fraai decor voor de tentoongestelde sieraden, kleding, keramiek, etc. Daar kwam nog bij dat het weer enorm meezat. Bij aankomst rond lunchtijd (een prima tijd om de drukte te vermijden) zaten alle dames buiten van een glaasje wijn te genieten. Het gaf mij een beetje een déja vu gevoel, het zien van al die gezellig keuvelende in het wit geklede vrouwen.

Geen Chinese begrafenis!
Maar dat gevoel is erg persoonlijk; het deed mij sterk denken aan de bijeenkomsten rond Chinese begrafenissen, waarbij een bepaalde generatie nabestaanden in het wit is gekleed, en waar na een wake van 3, 5 of 7 dagen de rouwenden zich net zo gedragen als een groepje familie of vrienden tijdens een vrolijker gelegenheid dan een begrafenis. De "Belles de Mai" waren in elk geval echt vrolijk!
Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten