zaterdag 24 december 2016

Laïcité

Met de komst van de boerkini, hat verbod op het dragen van diezelfde boerkini én het opheffen van dat verbod dacht ik dat ik alles qua het doorslaan van het begrip laícité (scheiding van kerk en staat) wel gezien had.

Boerkiniverbod (foto de Mirror)
Het uitschakelen van Sarkozy in de Préliminaires van rechts leek dat te bevestigen. totdat…
Totdat een kerststalletje in de hal van het stadhuis van Paray-le-Monial de voorpagina's van de regionale pers haalde. De foto's bij dit artikel komen uit die plaatselijke pers, en als Sherlock Holmes niet persoonlijk op zoek was gegaan naar deze reusachtige stal was hij waarschijnlijk nooit ontdekt.

Kerststal - Paray-le-Monial (foto JdS&L)
Het demonstratief tonen / dragen van religieuze symbolen in de openbare ruimte is in Frankrijk min of meer verboden, en de LDDH, een organisatie die zich op heeft geworpen als waakhond van deze regel, heeft een proces aangespannen tegen de burgemeester van Paray, en dat proces gewonnen.
De gevolgen waren voorspelbaar: Paray is een drukbezocht bedevaartsoord voor rooms-katholieken, elk vierde gebouw in de stad is een kerk of een kapel, de burgemeester is blijkbaar een fijn-katholiek jurist, kortom tel uit je winst.

Kerststal - Paray-le-Monial (foto L'observatoire de la Christianophobie)
Volgens de burgemeester heeft deze beslissing ernstige gevolgen voor de democratie in dit land.
En voor het Front National, dat (nog) nauwelijks invloed heeft in Bourgogne, is dit koren op de molen. In een pamflet uitgegeven door het FN is met dit incident het hek van de dam. De tsoenami's van minaretten, hoofdoeken, terroristen, enz. enz. is onderweg naar de Bourgogne. Dat klinkt allemaal erg bekend. Ik ga maar eens kijken of ik ergens een goedkope cursus Arabisch op de kop kan tikken….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten