zaterdag 15 september 2018

Lancharre

De kerk van Lancharre
De kerk Notre-Dame-de-l’Assomption van Lancharre, of wat daar van over is, was ooit een kerk die hoorde bij een klooster. Het oorspronkelijke schip van de romaanse kerk is in de 17de eeuw afgebroken, en wat rest zijn de absiden, het koor, het transept en de klokkentoren.

Interieur 2012
En hoewel de kerk afgesloten was met een deur, en dus niet rechtstreeks bloot stond aan de elementen, was het gebouw van binnen in slechte staat; de muren vertoonden scheuren, het pleisterwerk was op een aantal plaatsen zwaar beschadigd of afwezig, kortom, de kerk kon wel een opknapbeurt gebruiken. Het is altijd moeilijk voor een gemeente (in dit geval Chapaize, ca. 150 inwoners) om geld op te hoesten voor zo'n opknapbeurt.

Interieur 2012
Met behulp van subsidies van rijk, provincie en gemeente, giften van particulieren en opbrengsten van culturele manifestaties is er toch zoveel geld bij elkaar geharkt dat in een periode van ca. 20 jaar de kerk nieuwe gebrandschilderde ramen kreeg, de scheuren werden gerepareerd, en het pleisterwerk en de decoraties werden opgeknapt.

Interieur 2018
Op 1 september was het dan zover: dit deel van de restauratie was voltooid en de kerk werd die dag feestelijk opengesteld voor het publiek.
Dat ging gepaard met een aantal evenementen (een concert met 2 doedelzakken en een draailier, een lezing over de geschiedenis van deze kloosterkerk, een concert door het Nederlandse madrigaalkoor Roundelay en de feestelijke opening van de gerestaureerde kerk door de gemeente Chapaize.

Interieur 2018
Wij hebben het gebouw voor het laatst open gezien in 2012, en het is heel duidelijk wat er zoal veranderd is tijdens de restauratie.
Dus, petje af voor al degenen die hun steentje hebben bijgedragen aan de metamorfose van de kerk van Lancharre!

Roundelay 2018
Voor degenen die echt geïnteresseerd zijn in deze kerk, heb ik wat albums opgezet:
Exterieur van de kerk
Interieur rond 2012
De kerk in september 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten