maandag 7 december 2009

Open het dorp, deel 2

Op zaterdag 5 december bleek op TV de hele dag gereserveerd te zijn voor de Téléthon. Het leek, zoals ik al eerder dacht, erg veel op de TV acties in Nederland, waarbij artiesten en andere bekende Nederlanders de hele dag in de weer zijn om het goede doel aan geld te helpen. In tegenstelling tot in Nederland echter, is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen, waarbij door het hele land allerlei groepen geld inzamelen. Het goede doel voor de Téléthon is het research instituut voor myopathie (spierziekten). De Téléthon wordt jaarlijks “gedragen” door een (meestal) Franse beroemdheid, zoals Alain Delon, Mireille Matthieu, Julien Clerc en dit jaar de acteur Daniel Auteuil (Jean de Florette / Manon des Sources). We zijn er inmiddels ook achter waarom dit evenement zo belangrijk wordt gevonden hier; één van de dorpskinderen lijdt aan myopathie, en op een bevolking van 500 zielen kent bijna iedereen kind en ouders persoonlijk.
Wij konden echter niet de hele dag voor de buis hangen, als we dat al van plan waren geweest. Nadat we ‘s ochtends vroeg de tenten hadden opgezet, dit keer op het plein voor de kerk, de tafels hadden opgesteld en wat dozen en kisten uit auto hadden gesjouwd, kwam rond een uur of tien in Cormatin de Téléthon op gang. Eén van de tenten was bestemd voor de verkoop van tweedehands boeken, DVD’s en video’s, een andere voor de verkoop van snacks, wafels en bakjes met petit salé aux lentils (een Noord-Frans wintergerecht), bij een volgende tent werden kerststukjes gemaakt en verkocht, en wéér een andere was bestemd voor de verkoop van rozen. Verder traden er belangeloos enkele kinderen op met accordeon muziek (veel valse musette!), kwam er een horde fietsers die langs de omringende dorpen van Téléthon naar Téléthon fietsten, en overal wel wat kochten, een wafel, een koek, een glas Glühwein ....
Langzaam maar zeker werd duidelijk waarvoor we een week terug rozen hadden zitten vouwen. Op de treden vóór het oorlogsmonument was een groot houten bord geplaatst, met daarin uitgezaagd het logo van Téléthon. Voor elke verkochte echte roos à € 1 per stuk werd er een papieren roos in de uitgezaagde letters geplaatst, en voilà, aan het eind van de dag zouden de letters Téléthon in papieren rozen geschreven op het bord prijken! Het halve dorp was inmiddels in de weer om van de dag een succes te maken. En de andere helft werd verondersteld om rond te hangen, rozen of een tweedehands boek te kopen, of anderszins geld te besteden zodat aan het eind van de dag de organisator Monsieur P. trots op zou kunnen bellen naar de Centrale Registratie dat Cormatin haar steentje had bijgedragen met een batig saldo van pakweg € 4000 (ruwweg het gemiddelde van de laatste jaren). Ik had al eerder gemerkt dat sommige Cormatinoises erg goed zijn in koppelverkoop. Nadat de tenten stonden, en ons werk dus min of meer klaar was, ging ik de zaterdageditie van Le Monde kopen bij de Tabac. En we mochten de zaak niet verlaten, voordat we ook bonnen hadden gekocht voor twee bakjes petit salé aux lentils à € 5.50 per stuk, Ze prees de bakjes aan alsof het manna was; haar sterkste aanbeveling was dat “ze ze zelf ook gekocht had”, dat het heerlijk was voor de lunch én dat het voor het goede doel was. We kochten dus 2 stukjes papier, wandelden terug naar de tent en kregen na inlevering van onze tegoedbonnen 2 bakjes met een bodempje linzen gelardeerd met diverse vleessoorten (spek, worst, varkensvlees) mee naar huis. Hoeveel de uiteindelijke opbrengst in Cormatin was weten we nog niet, maar één ding is zeker: Mme B. van de Tabac overdreef niet; wat ons betreft steunen we volgend jaar de Téléthon weer op precies dezelfde manier!

De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten