zaterdag 26 februari 2011

De heilige kurkentrekker

Lid van de broederschap
Ik was in elk geval onder de indruk van de schaal van het gebeuren. Er liepen enkele honderden mensen mee in de processie, die begon in Vaux, en die langzaam omhoog kronkelde over de korte afstand die Vaux van de kerk in Saint-Ythaire scheidt. De diverse gilden droegen hun banieren en hun verschillende uniformen, maar de “Chevaliers” van de “Confrérie” droegen behalve hun eigen uniform en Saint-Vincent nog andere parafernalia. Hun wapenschild toont behalve een kurkentrekker iets onduidelijks, dat op het eerste gezicht nog het meeste lijkt op een handgranaat. Bij nadere beschouwing bleek dat wat wij al snel de heilige handgranaat noemden die afgebeeld staat onder de heilige kurkentrekker een zijaanzicht van een tastevin te zijn, een ondiep, klein metalen, vaak zilveren schaaltje, dat door professionele wijnproevers gebruikt wordt om de kleur van (rode) wijn te testen, en om te proeven natuurlijk. Alle leden van de broederschap droegen een tastevin rond hun nek, en één van hen droeg ook nog een reusachtige kurkentrekker over zijn schouder.
Sonneurs de l'Echo de la Ferté
De speciale mis werd opgedragen zoals het een Franse priester betaamt. De kerk zat bomvol, en wel zo bomvol dat we nog net een plaatsje konden vinden achter een groep van 10 (tien) als jagers uitgedoste figuren die jachthoorns droegen. Ze bezorgden mij bijna een hartverlamming toen ze gezamenlijk besloten een psalm te begeleiden met hun hoorns. Na de mis werd er een krans gelegd bij het oorlogsmonument, en werd een ieder uitgenodigd voor de onontkoombare vin d’honneur op het stadhuis.
Maar wat is een fête in Frankrijk zonder een lunch? Rond twee uur dromden we de Foyer Rural van Saint-Gengoux binnen, waar een snelle telling duidelijk maakte dat de tafels gedekt waren voor zo’n 200 man. Navraag leerde ons ook, dat de maaltijd werd verzorgd door een firma uit Montchanin (ca. 25 km verderop), die met hun hele hebben en houwen (fornuizen, pannen, gereedschap, voedsel) de reis hadden gemaakt om een meer dan uitstekend maal te verzorgen.
Salle Polyvalente - Saint-Gengoux-le-National
Om de lezers te laten watertanden, dit was het menu:
Pâté de canard avec son foie gras et quelques feuilles;
Dôme de sole, queues d’écrevisses sauce du chef avec riz et fleuron;
Trou Bourguignon;
Souris de cerf braisé et ses légumes;
Fromage plateau servi avec noix et raisins;
Mignardises - Café.
En uiteraard werden er diverse uitstekende wijnen geserveerd bij het eten.....
De ridderslag
Tegen het eind van de middag volgde er nog een ritueel.
Enkele inwoners van de diverse communes werden naar voren geroepen, en kregen het privilege toe te treden tot de broederschap, en een enkeling werd tot ridder geslagen met de heilige kurkentrekker, en mocht zich sindsdien “Chevalier” noemen.
Zoals gebruikelijk bij dit soort festiviteiten nam de lunch minstens vier uur in beslag. Voor degenen, die na ca. 9 uur in de benen te zijn geweest er nóg geen genoeg van hadden, was er dansen en muziek tot in de kleine uurtjes. En hoewel de kwaliteit van de band in schril contrast stond met de rest van het gebodene, was dat toch niet de reden dat we het na de koffie voor gezien hielden.....

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten