zaterdag 20 oktober 2012

Een komen en gaan

Toen we hier voor de eerste keer kwamen, in 2005, had Cormatin nog het Musée du Vélo, een alleraardigst museum gevestigd in een oude grote boerenschuur met een fraaie collectie historische rijwielen en diverse fiets accessoires zoals rijwielbelastingplaatjes (ook Nederlandse) van voor de oorlog. Het museum lag aan de Voie Verte, net tussen Cormatin en Chazelle in. In 2007 sloot het museum zijn deuren, en in 2008 werd het Musée du Poilu hier geopend, met “huisvlijt” van de soldaten (poilus) uit de loopgraven van de eerste wereldoorlog. Ook dit museum is inmiddels ter ziele; eind vorig jaar ging ook hier de deur op slot. De collectie van het Musée du Vélo is overigens overgebracht naar Tournus, waar het museum twee jaar terug (2010) werd heropend nét na het overlijden van de eigenaar van de collectie.
En nu zit er in hetzelfde pand “Aux forges d’antan” (dat betekent ongeveer “In de smidsen van weleer”) van Franck Souville, een ambachtsman die messen maakt van Damasceens staal. Of het voormalige Musée du Poilu een dependance wordt van de oorspronkelijke smidse in de Doubs, of dat het een verkooppunt wordt van de exclusieve messen van Souville is op dit moment (midden 2012) nog onduidelijk.
Op de video die te zien is op de “Mon atelier” pagina van de site, viel mijn oog op een prijskaartje van € 200 dat aan een van de messen hing. Voor een goedkoop aardappel-schilmesje hoef je dus niet bij hem aan te kloppen....

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten