zaterdag 18 juli 2015

Een vrijkaartje

Wij zijn vrijwilligers bij het festival "Guitares en Cormatinois" en onze grote leider, de in Parijs wonende klassiek trompettist Guy Touvron regelt altijd welke artiesten er worden geëngageerd. Zodoende heeft hij veel contact met artiesten en impresario's.
Mijn vrijkaartje
Onlangs kwam er een mailtje binnen, waarin Guy vertelde dat hij twee vrijkaarten had ontvangen voor een concert van het Orchestre Arabo-Andalou de Fès o.l.v. Mohamed Briouel in Chalon-sur-Saône. De secretaresse van het festival had het mailtje doorgestuurd met de opmerking dat "er waarschijnlijk niemand in geïnteresseerd was, maar ….". Aangezien wij best wel interesse hebben in wat tegenwoordig World Music heet, waagden we de gok dat er inderdaad niemand anders interesse zou hebben, en we vroegen of wij die kaartjes mochten verzilveren.
De orkestleider
We waren inderdaad de enige liefhebbers, en zo zaten we een week later in de grote zaal van het Espace des Arts in Chalon. De zaal was stampvol (ca. 1200 man), en tot mijn stomme verbazing niet alleen met Noord-Afrikanen, waarvan er in Chalon redelijk wat wonen. Chalon heeft bijvoorbeeld op donderdag een grote, levendige en erg gezellige "Arabische" markt, zoals die hier wordt genoemd. De grote meerderheid van de aanwezigen bestond uit een op z'n paasbest uitgedost Europees uitgaanspubliek.
De groep bestond uit acht man die resp. een cello, twee violen en een altviool, een rebab (Arabische vedel, een oed (Arabische luit), een tamboerijn en een met de hand bespeelde trom bespeelden. Alle acht mannen zongen daarnaast ook nog. Ze speelden een muzieksoort die ik niet goed kende, met wel heel duidelijk met een Arabische achtergrond, De zang was ook Arabisch, en het zou me niet verbazen als de flamencozang heel ver weg nog beïnvloed is geweest door deze muziek. De mannen gaven een concert van een kleine twee uur zonder pauze, met stukken die elk tussen de vijf en tien minuten duurden.

Orchestre Arabo-Andalou de Fès
Al met al hadden we een heel plezierige avond, met uitstekende muziek, en het kostte ons ook nog eens geen cent. Dat gezegd hebbende, als ik het orkest voor dit concert al had gekend en de affiches had gezien, had ik er graag € 23 pp voor over gehad!

Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten