zaterdag 4 juli 2015

Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht, toch … gevonden!

Tekst op een informatiebord in Cluny
Lang geleden las ik op een informatiebord in Cluny dat bij de sloop van een aantal middeleeuwse huizen op de Petite Place du Marché tussen 1860 en 1866 de claires-voies (versierde, natuurstenen raamomlijstingen) van die huizen deels bewaard zijn in het Musée Ochier, terwijl er vrij onlangs nog één werd ontdekt in de gevel van het château van Burnand (privébezit, wordt verhuurd als vakantieaccomodatie).

Château de Burnand
In 2012 vroegen we de Nederlandse beheerster van dat château (de eigenaars woonden toen op Bali) of we daar een keer een kijkje konden nemen. Ze had het erg druk toen we het vroegen, maar we moesten nog maar eens bellen op een later tijdstip. Toen we haar wat later in Cluny tegen het lijf liepen, hoorden we dat de eigenaars gescheiden waren, dat zij op staande voet ontslag had gekregen en dat de eigenares naar Burnand over zou komen om de zaken zelf waar te nemen.

Claire-voie - Burnand
Dat was het einde van een bezoekmogelijkheid, dachten we toen. Echter, het Office de Tourisme in Saint-Gengoux organiseert af en toe een uitje langs diverse gîtes en B&B's, dus misschien was daar nog een mogelijkheid. Toen Château Burnand op de lijst stond waren we echter helaas verhinderd. Onlangs kregen we echter nog een herkansing: er was een gratis concert in het château, zodat we onder het mom van een cultureel uitje toch nog op zoek konden naar de (gotische) claire-voie uit Cluny.

Kapitelen - Burnand
En die vonden we. Het is sowieso een heel aardig kasteel, dat heel pittoresk gelegen is vlak tegen Burnand aan, een dorp dat ook nog een heel aardig romaans kerkje huisvest. Over het concert kan ik kort zijn: na het twee minuten aangehoord te hebben, hielden we het voor gezien. Ik betaal liever ergens entree voor een professioneel gezelschap dan een uur of langer naar een generale repetitie van een aantal jonge, (nog) niet erg goede amateurs te luisteren.
Dat voorrecht gun ik familie en vrienden van de musici!

Concert - château de Burnand
Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten