zondag 28 juni 2009

Randonnée in Flagy

Na de nogal heftige randonnée van een week geleden leek het ons een goed idee dit keer een wat kortere afstand te kiezen. Flagy, een dorpje een kleine 15 km hier vandaan, had 10, 20 en 30 km in de aanbieding. Aangezien Flagy ook onder de Clunysois valt, een gebied dat best wel heuvelachtig is, kozen we voor de 10 km. Als extra meevaller mocht gelden dat het beduidend minder warm was dan vorige week. We gingen rond kwart over tien van start, en na betaling van 3 euro per persoon kregen we een A4-tje met de route en een bon voor de ravitaillering.
Hoewel Flagy niet echt in een dal ligt, ging het eerste deel van de wandeling langzaam heuvelopwaarts. Het was een mooi traject, voornamelijk door bos en over bospaden en over steenachtige paden. Af en toe liep er een stuk langs akkerland, waar de wandelaars tamelijk onbeschut liepen, maar omdat die stukken vlak waren, viel dat uiteindelijk toch wel mee.
Het voordeel van wandelingen in dit heuvelgebied is, dat je regelmatig verrast wordt met fraaie vergezichten, als je weer een heuveltop hebt bedwongen die toevallig aan de rand van het bos ligt.
En hoewel er geen spectaculaire Romaanse kerkjes en maar enkele lavoirs langs de route lagen, waren er toch wel andere interessante dingen te zien, zoals de droog gestapelde natuurstenen muurtjes, karakteristiek voor dit deel van Bourgogne, en een fraaie oude waterput.
Jammer genoeg was de route niet zo geweldig aangegeven. Ergens op een tweesprong waren opeens de blauwe pijlen verdwenen, zodat we niet goed wisten waar we zaten. We besloten daar dus maar rechtdoor te gaan, en dat bleek dus verkeerd te zijn. Gelukkig konden we op het kaartje het gehucht vinden waar we stonden, en bij navraag naar de kortste weg terug naar het uitgezette tracé bleek dat we al weer vrij snel de uitgezette wandeling konden gaan volgen. We hadden slechts een paar honderd meter te ver gelopen. In hetzelfde gehucht kwamen we ook een paar wandelaars tegen die dezelfde fout gemaakt hadden.
En toen we uiteindelijk op het punt kwamen waar de 10, 20 en 30 km gezamenlijk verder gingen, vingen we héél wat gemopper op van de langere afstandswandelaars, die zelfs een drankpost gemist hadden door bordjes die opeens verdwenen bleken te zijn!
Bij onze drankpost stond weer het obligate glaasje wijn klaar.
We kwamen rond half een Flagy weer binnen, net op tijd, want de temperatuur begon inmiddels al weer aardig op te lopen, en we trakteerden onszelf na afloop op een portie kebab in Cluny. En daarna was het weer toiletten schoonmaken geblazen op de camping!
Cees van Halderen
De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten