zaterdag 2 mei 2015

Een dagje Dijon

Niet dat we al uitgekeken zijn op de directe omgeving hier, maar verandering van spijs doet eten.

Bloemenmarkt - Dijon
Vandaar dat we af en toe ook een uitstapje maken naar plaatsen buiten ons eigen departement. Eén van onze favoriete uitjes is een dagje Dijon. Dijon is de hoofdstad van Bourgondië en van het departement Côte-d’Or (21), en heeft een aantal interessante zaken te bieden. En dan gaat het niet alleen om musea; Dijon is gewoon een gezellige stad, met veel terrassen, winkels, vakwerkhuizen, en al wandelend door de stad wordt je regelmatig verrast door wéér een dak met gekleurde in een patroon gerangschikte dakpannen.

Dak van de Saint- Bénigne kathedraal
Bourgondië was ooit een machtig hertogdom, en de hertogen van Bourgondië, bij veel Nederlanders nog bekend uit de geschiedenisboeken wedijverden met de Franse koning in macht, welvaart, en vooral in culturele rijkdom. Het paleis van de hertogen, in het hartje van de stad, huisvestte, nadat de macht van de hertogen was gebroken, de Staten-Generaal van wat er nog over was van het Bourgondische Rijk, en tegenwoordig is het Musée des Beaux Arts erin gevestigd.

Detail praalgraf - Musée des Beaux Arts
Het is een fraai museum, met veel religieuze kunst, maar ook met een aparte afdeling eigentijdse kunst en een afdeling gewijd aan de bekende beeldhouwer François Pompon. De hoogtepunten van de collectie zijn echter het praalgraf van Filips de Stoute en dat van Jan zonder Vrees en zijn vrouw Margaretha van Beieren. Beide monumenten zijn voorzien van bijzonder fraai beeldhouwwerk van de beste (Nederlandse) beeldhouwers uit de late middeleeuwen, Claus Sluter en Claus van de Werve.
Een ander werk van Sluter, de Mozesput, is te vinden op de plaats waar het Karthuizer klooster van Champmol (ook in Dijon) ooit stond.

Detail - Mozesput
Dat huisvestte ook ooit beide praalgraven, die na de afbraak van het klooster verhuisden naar de kathedraal Saint-Bénigne en tenslotte naar het Palais des Ducs.
De oorspronkelijk romaanse, maar in gotische stijl herbouwde kathedraal huisvest nog een romaanse krypte, die deel uitmaakte van een aparte rotonde met (inmiddels afgebroken) meerdere bouwlagen. Naast de kerk bevindt zich nog een deel van de abdij, waarin het Musée Archéologique zich bevindt.

IJsbeer - François Pompon
Zéér de moeite waard zijn het oude romaanse scriptorium en de kapittelzaal; op de eerste verdieping ligt het gotische dormitorium waar een aantal kapitelen en timpanen uit de oorspronkelijke romaanse kerk zijn tentoongesteld, samen met resten van andere inmiddels afgebroken abdijen in de omgeving van Dijon.

Dormitorium - Musée Archéologique
Er is overigens veel meer te zien in Dijon; dit was alleen maar een willekeurige greep. En wie denkt dat zo’n dagje uit en stevige aanslag op je beurs betekent: de musea in Dijon zijn gratis toegankelijk, en het zo uitgespaarde geld kan gebruikt worden voor een lunch in één van de tientallen restaurants in het centrum.

Notre-Dame - Dijon
Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten