zaterdag 29 januari 2011

Drie maal warm

De uitdrukking hier is, dat hout je drie maal warm houdt: de eerste keer tijdens het hakken, de tweede keer tijdens het stapelen en de derde keer tijdens het stoken.
En hoewel we de eerste maal maar één keer mee hebben gemaakt en dat was eens maar nooit meer!) houdt ons brandhout ons ook drie maal warm.
We hebben namelijk alweer een tijd geleden een houthandelaar gevonden, die weliswaar zéér ruime stères aflevert, én in brandklare brokken van ca. 35 cm lengte, maar het nadeel van zijn hout is, dat het nog niet droog genoeg is om meteen te verstoken.
Ik zal voor de leken, die denken dat warmte uitsluitend uit een radiator kan komen, even toelichten wat een stère is. Een stère is zoveel hout als je in een bak van 1 m x 1 m x 1 m kunt krijgen. En omdat de hoeveelheid sterk afhangt van de manier van stapelen, is de ene stère de andere niet. Zou je alle blokken min of meer netjes opstapelen, is een stère ongeveer 0.8 kubieke meter hout; wordt het hout er met een sneeuwschuiver in gedumpt, bevat een stère beduidend minder. Denk maar aan een luciferdoosje voordat je het uit je handen hebt laten vallen en nadat je de lucifers er min of meer willekeurig in hebt proberen terug te proppen. Een stère varieert effectief tussen de 0.6 en de 0.8 kubieke meter hout. Maar alweer, de ene leverancier is de andere niet, zoals we tot onze schade hebben moeten ontdekken.
Onze eerste houtbestelling, in 2005, bedroeg 6 stère. Op de dag van levering verscheen een vrachtauto, die een in onze ogen respectabele stapel hout dumpte, en voor ons kon toen het stapelen beginnen. Dat hout was droog genoeg om te verstoken, en dat was maar goed ook, want we hadden het meteen nodig. In het voorjaar van 2006 deden we mee met de affouage van Cormatin, en dat was onze eerste en laatste ervaring met hout hakken in een bos. Het jaar daarop vonden we een goedkopere houthandelaar, maar diens hout was nogal vochtig, en dat moest dus nog een jaar drogen voordat het brandklaar was.
Toen vonden we ook uit wat het verschil was tussen leveranciers onderling en hun stères: de man kwam voorrijden, en dumpte zijn voorraad bij ons voor de deur. We hadden dit keer 12 stère besteld, en de eerste lading was bij benadering net zo groot als de lading van 6 stère die we bij onze eerste handelaar hadden gekocht. We dachten dus, dat onze nieuwe houthandelaar nog één keer terug moest komen. Maar dat bleek niet te kloppen; hij kwam nog 2 x terug, en hij vertelde ons, dat zijn vrachtauto per keer niet meer dan 4 stère vervoerde. De stères van de eerste handelaar waren dus ca. 30 % “kleiner” dan die van onze huidige!
Het nadeel is wel, dat we altijd twee voorraden bij het huis hebben. Normaal gesproken wordt de eerste 12 stère in het begin van het jaar gedumpt bij het toiletblok van de camping. We stapelen dat hout op onder het afdak van het toiletblok, dat aan drie zijden open is. Het hout ligt daar dus droog, maar de wind heeft er vrij spel, zodat na een jaar het hout klaar is voor “consumptie”. Tegen het eind van het jaar vindt dan de tweede verplaatsingsoefening plaats. Het dan droge hout wordt onder de vide, een afdak tussen ons huis en de oude steenoven gebracht en daar opnieuw gestapeld. Een bijkomend voordeel daarvan is dat we niet door de sneeuw hoeven te ploegen om brandhout van achteren op te halen; we lopen de trap af, laden een mand vol, en lopen daarna de trap weer op. In de lente herhaalt de hele cyclus zich.
Hoeveel werk brengt dat nou met zich mee, zo’n houtleverantie? Ik begon rond 9h00 de weg vrij te maken voor de vrachtwagen, d.w.z. hekken te openen, het uit de weg halen van tuinmeubilair, etc. tot ik de vrachtwagen hoorde. Om 9h40 lag de eerste stapel bij het toiletblok. We stapelden anderhalf à twee uur, en rond 12h00, net toen we even wilden gaan zitten om bij te komen, kwam de tweede lading. Na een snelle hap stapelden we weer tot 14h00. De laatste lading arriveerde om 14h15, en rond 16h00 konden we eindelijk even van onze welverdiende rust gaan genieten. Nou, wie zou er klagen als hij eraf kwam met een 6.5-urige werkdag?
Ons hout houdt ons dus ook 3 x warm: de eerste keer bij het stapelen, de tweede keer tijdens het transporteren van achter naar voor en het opnieuw stapelen, en de derde keer in de winter, als we bij de kachel zitten!

Voor onze eigen website klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten