dinsdag 25 augustus 2009

Les Rendez-vous de Cormatin

Inmiddels is het grote theaterfestival in Cormatin, “Les Rendez-vous de Cormatin”, weer afgesloten.
Er stonden dit jaar nogal wat klassieke Franse toneelstukken op het programma, o.a. van de Musset en Appolinaire. We proberen het altijd zo te plooien, dat we een internationale klassieker treffen, die we al kennen. Dat maakt het volgen van het Frans een heel stuk eenvoudiger. In vorige jaren hebben we “De Kersentuin” van Tsjechov en “Die Dreigroschenoper” van Brecht gezien. Dit laatste stuk heet in het Frans overigens “L’Opéra de quat’sous”!
We dachten dus, dat we dit jaar verstek moesten laten gaan, tot we ontdekten dat er ook wat concerten op het programma stonden. Eén van de concerten was getiteld “Entre Paroles et Musique” met muziek van Gabriel Fauré. De titel had ons natuurlijk moeten waarschuwen, dat dit niet alléén muziek was. Het bleek uiteindelijk half toneel half muziek te zijn, waarbij muziek en tekst elkaar deels overlapten. De muziek werd uitgevoerd door Guy Touvron - trompet en Chantal Riou - piano, en de voordracht werd gedaan door twee toneelspelers van Studio Asnières, het gezelschap uit de buurt van Parijs dat het Festival “doet”.
Klik hier voor de website van Studio Asnières.
Guy Touvron is een heel bekende Franse trompettist die o.a. het Festival Guitares en Cormatinois organiseert. Klik hier voor Guy Touvron’s website.
Het stuk volgde het leven van Fauré, waarbij ook gedichten van tijdgenoten werden voorgedragen, en ook de muziek van Fauré werd min of meer chronologisch voor het voetlicht gebracht. Ondanks de taalperikelen (een Franse voordrachtavond is toch wel wat anders dan een praatje over het weer) was het toch een bijzonder interessante avond.
En de laatste zondag van het festival werd traditiegetrouw afgesloten met een groots vuurwerk in het park van het Château gevolgd door de onvermijdelijke vin d’honneur, waarvoor alle 503 inwoners van Cormatin waren uitgenodigd!

De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten