dinsdag 4 augustus 2009

Potjeslatijn?

In het nabijgelegen dorpje Ameugny staat een mooi romaans kerkje. Een van de vele overigens in deze omgeving; de kloosterorde van Cluny heeft in deze omgeving vele sporen nagelaten. Deze kerk is opgetrokken uit gele steen, wat het geheel, zeker bij avondlicht, een heel bijzonder aanzien geeft.
Boven de kerkdeur is een soort timpaan aangebracht, waar, en dat is misschien niet uniek, maar wel aardig om te weten, de steenhouwer zijn handtekening achter heeft gelaten. Op het lateigedeelte van het timpaan, rechts onderaan, staan de volgende woorden gebeiteld:
“SEGVIN LAPIFEX MALEI”, wat betekent “SEGUIN, STEENHOUWER VAN MALAY”. Malay is een ander dorpje hier uit de buurt, ook met een fraai romaans kerkje. Ik wilde graag een foto hebben van die inscriptie, maar het lukte me niet om een foto te maken waarop de tekst ook goed leesbaar was. Gelukkig hadden we iemand in één van de gîtes te logeren, die jarenlang fotografie heeft gedoceerd, en die het erg leuk vond om als “opdrachtje” van ons even langs Ameugny te rijden en daar wat foto’s te maken. Voor hem was het duidelijk geen probleem om een foto te maken waar het geheel goed leesbaar was. Met behulp van knip en plakwerk op zijn laptop had hij er zelfs nog wat meer details uitgelicht en die van commentaar voorzien. Niet alleen weten we nu precies hoe de handtekening van Seguin er uit ziet, maar ook dat in het boogvormige deel van het timpaan een soort rebus staat. In het midden, in een cirkel, staat een E (die trouwens verdacht veel op een € -teken avant la lettre lijkt!), en daaromheen staan 4 woorden waar de E in ontbreekt. Na invulling van de E op de juiste plaats verandert “LX DI VRA ST” in “LEX DEI VERA EST”, oftewel “Gods wet is de waarheid”.
De bij dit stukje geplaatste foto met uitleg is aangeleverd door Paul Geels, waarvoor ik hem erg dankbaar ben. Voor degenen die nog niet genoeg hebben van romaanse kerken en kerkjes: door op deze link
te klikken vind je een aanzet voor een fotopagina met romaanse kerken rondom Cluny. De kerken zijn per postcode alfabetisch gerangschikt; dat maakt het opzoeken op een kaart wat eenvoudiger.

De website van La Tuilerie de Chazelle

1 opmerking:

  1. Leuk om weer te lezen hoe een Nederlander zich nú voelt in Frankrijk.
    Het is alweer lang geleden.

    BeantwoordenVerwijderen