vrijdag 21 augustus 2009

Watersnood

We geven, als onze gasten erom vragen, ook een rondleiding langs de restanten van de voormalige steenfabriek. We beginnen min of meer daar waar het proces begon, namelijk bij de kleiputten hier in de buurt. Een enkele gast vraagt zich dan af hoe het mogelijk is dat een miezerig beekje (en de Grosne is ’s zomers niet veel meer dan dat) zoveel klei oplevert.
Ten eerste geschiedt de klei-afzetting natuurlijk niet van de ene dag op de andere; dat is een kwestie van eeuwen, en ten tweede kan de Grosne, zeker als het langdurig gesneeuwd heeft gevolgd door zware regenval, opzwellen tot een heuse rivier, met alles erop en eraan, zoals overstromingen. De vertragingsfactor is hier erg goed te zien. De sneeuw smelt op de heuvels ten zuidoosten van hier, en ook de regen komt uiteraard deels rechtstreeks in de rivier terecht, maar ook deels uit de hoger gelegen omgeving.
Het is niet vreemd om onder dit soort omstandigheden ’s ochtends vroeg nog een vriendelijk beekje te zien, terwijl tegen het middaguur de omliggende weilanden volledig blank staan.
We hebben inmiddels al een keer of drie een overstroming meegemaakt; de ene keer wat heftiger dan de ander. De laatste keer was zelfs de weg van Chazelle naar de D981 (naar Cormatin) afgezet, omdat die vanaf een van de laatste huizen van Chazelle tot aan de “grote” weg helemaal onder water stond. In die huizen stroomde het water via de deur naar binnen.
Gelukkig gebeuren dit soort dingen niet al te vaak. De eerste maal dat we een overstroming op deze schaal mee maakten, was in april 2006, de laatste keer in november 2008.
De foto’s illustreren de hoogte van het water heel goed. Op de eerste foto is goed te zien, dat het dak van het lavoir (wasplaats) ca. 1.75 m (mijn lengte) boven het hoge niveau van de Grosne ligt. De normale waterstand is ca. 75 cm lager.
Op de tweede foto is het water gestegen tot de dakrand van het lavoir, dus ca. 2.5 m. ’s Ochtends, op weg naar de bakker, was het water weliswaar net begonnen te wassen, maar nog op het niveau als op de eerste foto. Tegen de middag stonden weilanden blank, was de weg afgesloten, en was het water gestegen tot de hoogte van de tweede foto.

De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten