dinsdag 21 juli 2009

Belastingontduiking

Eind 2006 kregen we te horen, dat we verplicht waren met ingang van 2007 toeristenbelasting (taxe de séjour) af te dragen.
We kregen een uitgebreid epistel, met voorbeelden hoe de formulieren in te vullen, en er was geen enkel excuus te bedenken waarom we die belasting níet zouden hoeven te betalen.
Maar Nederlanders zijn vindingrijk, als het gaat om de belastingdienst.
De hoogte van de toeristenbelasting, te betalen per persoon per nacht, is afhankelijk van een aantal zaken. Campings worden geclassificeerd met sterren, gîtes met korenaren, en hoe meer sterren of korenaren, hoe hoger de belasting. Wij waren nergens bij ingeschreven, hadden dus noch sterren, noch korenaren, en vielen in het laagste tarief, te weten € 0.20 per persoon per nacht. Voor kinderen onder de 18 hoefden we niet te betalen, en als de overnachtingkosten minder waren dan € 5.00 per persoon per nacht, hoefden we ook geen belasting af te dragen.
Voor de gîtes moesten we dus belasting betalen, daar ontkwamen we niet aan. Maar de camping? Dat was een randgeval. Ons tarief was destijds € 5.00 per tent per nacht en € 2.50 per persoon per nacht. De meeste kampeerders waren met hun tweeën, en betaalden dus precies € 5.00 per nacht.
Dan ga je dus creatief boekhouden. Als we voor een tent € 4.99 zouden vragen, waren de kosten €4.995 per persoon per nacht; afgerond zou dat dan toch weer neerkomen op € 5.00 per nacht.
Vóór de belasting werd ingevoerd, hadden we dan ook ons tarief voor tenten verlaagd naar € 4.98 per tent per nacht, zodat voor de gemiddelde kampeerders de prijs op € 4.99 per persoon per nacht bedroeg. We hoefden dan alleen maar belasting af te dragen voor individuele kampeerders (€ 4.98 + € 2.50 = € 7.48 per persoon per nacht).
Het eerste jaar, 2007, betaalden we € 0.20 toeristenbelasting, omdat we dat jaar maar één kampeerder alleen hebben gehad (voor de gîtes betaalden we € 61.60).
Het tweede jaar bedroeg de toeristenbelasting voor de kampeerders € 1.40 tegen € 71.20 voor de gîte gasten.
Maar als je weet, dat het geld van de toeristenbelasting ook echt gebruikt wordt voor het uitzetten van bijvoorbeeld bewegwijzerde wandelroutes (Balades Vertes), komt het bovenstaande een beetje kinderachtig over. Dit gecombineerd met commentaar van diverse kampeerders, dat we eigenlijk te goedkoop waren (de meeste zeiden dit echter zonder dan maar vrijwillig wat dieper in de beurs te tasten), heeft ervoor gezorgd dat we dit jaar het roer radicaal hebben omgegooid, en de prijzen hebben verhoogd.
Als we op dit moment belasting zouden moeten betalen voor de kampeerders, zou de oogst nu al € 62.00 bedragen. En het hoogseizoen moet voor ons nog beginnen.
We hopen dan ook aan het eind van het seizoen blijmoedig ruim het dubbele van dit bedrag aan de fiscus af te dragen, en dat is dan alleen maar dank zij de kampeerders!
De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten