zaterdag 11 juli 2009

Concert in Chapaize

Zoals al eerder gemeld, is dit gebied rijk bedeeld met cultuurgoederen. Sommige historische gebouwen, zoals de kerk van Chapaize, zijn nog in gebruik als kerk, hoewel de belangstelling voor de R.K. kerk ook in frankrijk tanende is. Er staan relatief erg veel kerken leeg, en alle kerken zijn staatseigendom. Een gelukkige bijkomstigheid hiervan is, dat de gemeenten kerken ook kunnen gebruiken voor andere gelegenheden, zoals concerten. De kerk van Chapaize is hiervan een mooi voorbeeld. ’s Zondags eens in de zoveel tijd is er een kerkdienst hier, maar de hele zomer door wordt de kerk op een aantal (meestal zaterdag) avonden gebruikt als concertzaal. Onlangs was er een concert georganiseerd door Chapaize Culture, een, hoe kan het ook anders, vrijwilligersorganisatie.
Klik hier voor de website van Chapaize Culture
Ditmaal ging het om een concert met barokmuziek, uitgevoerd door een gezelschap uit Montceau-les-Mines, Les Symphonies du Roy o.l.v. Daniel Ribolet. Op het programma stonden werken van Charpentier, Lully, Telemann, Rameau, Corelli en Bach.
Het kleine orkest had een interessante bezetting. Er waren 6 rietblazers, 4 koperblazers , een slagwerker en een ceremoniemeester, allen uitgedost, op de ceremoniemeester na, als musketiers van de Franse kning. Alleen de ceremoniemeester, die de diverse composities aan elkaar praatte, was gekleed in een soort livrei en droeg een lange, witte pruik. Na elk stuk werd er zoals gebruikelijk geapplaudisseerd, waarna de musici opstonden, hun gevederde hoed opzetten, en met een zwierig bedoelde zwaai weer afnamen. Gelukkig was de kwaliteit van de muziek beter dan de kwaliteit van het “zwierig hoed afnemen en buigen”!
Zowel de 5 hobo’s, de fagot, één der trompettisten, de hoornblazer als de slagwerker speelden niet onverdienstelijk. Ik had sterk de indruk dat het hier om een amateur-orkest ging, onder leiding van de leraar hobo aan de muziekschool van Montceau. De meeste muzikanten waren jong (er was zelfs een meisje bij van niet ouder dan 12), op de kopersectie na.
De kopersectie was ook het zwakste punt van het orkest. In het stuk van Corelli, alleen voor koper, hadden 2 van de 4 blazers erg veel moeite het ritme, het tempo en de melodie van de andere twee te volgen. Maar door de beugel genomen was ook dit concert uitstekend te genieten.
In Chapaize worden regelmatig andere concerten gegeven, vaak door gezelschappen uit Leiden, Utrecht of andere plaatsen in Nederland. Vooral de madrigalen gezongen door een madrigaalkoor uit Utrecht kwamen in deze oude kerk door de prachtige akoestiek mooi tot hun recht. Naast Nederlandse orkesten treden er ook vaak ensembles uit Zwitserland en uiteraard uit Frankrijk op. Er zijn hier in de omgeving nogal wat Nederlanders en Zwitsers met een permanent of een tweede huis, wat de internationale programmering zou kunnen verklaren.
Het enige nadeel van deze kerk zijn de kerkbanken. Al na vijf minuten zitten openbaart zich bij mij acute rugpijn. Met behulp van een meegebracht kussentje behoort het “uitzitten” van een concert echter tot de mogelijkheden!

De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten