donderdag 24 september 2009

Het einde van een tijdperk

In mijn vorige Blog was ik heel lyrisch over de “ouderwetse” veemarkt in Saint-Christophe. Ongelukkigerwijs was ik niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen daar. In een blaadje dat we twee-maandelijks ontvangen van de Kamer van Koophandel in S&L vond ik een artikel over de veemarkt in Saint-Christophe. Daarin werd heel trots vermeld, dat de markt sinds juni dit jaar gemoderniseerd is, en dat er naast de traditionele markt nu ook een “marché au cadran”, dat is een veiling met een klok plaats vindt. En omdat we al weer een tijdje niet in de Brionnais waren geweest, togen we er afgelopen woensdag heen, om met eigen ogen te aanschouwen wat daar gaande is.
Bij aankomst werd al snel duidelijk, dat de markt danig was veranderd. De traditionele markt bestaat nog wel steeds, maar is beduidend kleiner geworden. Naast de overdekte markthallen is nu een rond gebouw neergezet, waarin amfitheatersgewijs banken staan opgesteld rondom een soort arena. Elke keer als er één of meerdere koeien de arena binnen komen, laat de stalmeester de koe of koeien een rondje maken door de arena, terwijl op het scherm o.a. het gewicht, de vaccinaties, en de geboden prijs wordt getoond. De boeren die op de banken zitten kunnen vanaf hun plaats elektronisch een bod uitbrengen. Het kopen gaat bij opbod, en zodra het hoogste bod is gevallen, wordt de koe de arena uitgeleid. De prijzen zijn weliswaar in Euro’s, maar ook de prijs in Francs staat nog steeds vermeld op het bord.
Het is nodeloos te zeggen dat de steriele omgeving en de efficiëntie van het geheel voor zowel koeien als boeren voordelen heeft, maar voor de toerist is het geheel veel minder aansprekend dan de ouderwetse markt, waar je laverend tussen hopen koemest door rond kunt kijken. Voor wie geïnteresseerd zijn in de oude markt, is het devies “wacht niet te lang”. Het ziet er naar uit dat binnen afzienbare tijd de oude markt volledig verdwijnt, zoals al gebeurd is met de andere grote veemarkt in Bourgogne, in Moulins-Engilbert (Nièvre). De pijn werd voor ons gelukkig nog een beetje verzacht door een overheerlijke lunch in La Tour d’Auvergne. Voor € 13.30 hadden we steak frites, een kaas plateau en een mousse au chocolat. Ooit wel eens in een restaurant gegeten, waar, omdat één van de twee stukken steak een beetje aan de kleine kant was (voor ons niet waarneembaar!), er nog een derde, overigens wél iets kleinere steak werd geserveerd? Dat overkwam ons gisteren!

De website van La Tuilerie de Chazelle

1 opmerking:

  1. Jammer maar onvermijdelijk, iedereen moet "modern" zijn. Maar de lunch is nogsteeds oudewets uitstekend!

    Sue

    BeantwoordenVerwijderen